Dansen met de vijand {Janke Dekkers Producties}

Jdp dansen 160316-106 rep.jpg

 

 

Wat is goed? Wat is fout? En wat doe je allemaal om te overleven?

Daarover gaat de voorstelling Dansen met de vijand, gebaseerd op het succesvolle boek Tante Roosje van Paul Glaser. Dit boek werd door de Washington Post omschreven als ‘Een onontkoombaar verhaal over dapperheid en overlevingskracht.’ In zijn zoektocht naar een verborgen familiegeschiedenis stuit Paul Glaser op ‘Tante Roosje’, een Joodse danslerares van wie de echtgenoot in de Tweede Wereldoorlog sympathiseert met de NSB. Ondanks alles probeert Tante Roosje door te gaan met haar leven, haar werk en haar idealen. Dat leidt soms tot duivelse dilemma’s en bijna onmenselijke keuzes. Dit bizarre en gruwelijke verhaal confronteert haar neef met dat ‘goed’ en ‘fout’ niet altijd zo simpel aan te wijzen zijn. En dat uiteindelijk iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden.

Het verhaal van Roosje is juist in deze tijd weer pijnlijk actueel. Precies zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog zwelt het antisemitisme weer aan. Dansen met de vijand is een muziektheaterproductie met liedjes die zijn geschreven door Roosje Glaser zelf terwijl ze in de kampen was en hits uit de jaren dertig. En met nieuwe nog nooit vertoonde originele film- en fotobeelden uit het Polygoonjournaal en privé-archieven.

 

De pers over Dansen met de vijand:

Belangrijker is dat dit relaas sober en onsentimenteel wordt verteld, zonder er moralistisch over te doen. "Ik deed wat ik deed en dat ga ik niet goedpraten", zegt Roosje Glaser tegen haar neef.' NRC Handelsblad  ****

'Aangezien de drie spelers in allerlei nevenrollen kruipen, vervalt men soms in overacting om de personages van elkaar te scheiden. Maar dat maakt de beklemming niet minder. Prettig ingevoegde historisch verantwoorde muziek (Warum ist es am Rhein so schön, Lambeth Walk) maken dit bijna ongelooflijke verhaal van een overleefster tot een indrukwekkend docu-drama.' De Volkskrant ****


SpelTruus te Selle, Mike Weerts, Valery van Gorp
Script en Regie: Erris van Ginkel
Muzikaal leider: Maurits Fondse

 

Op zo 22 mei geeft de auteur Paul Glaser een inleiding voorafgaand de voorstelling om 14.00 uur (duur:40 min). Plaatsen zijn beperkt, dus gelieve aan te melden via kassa@compagnietheater.nl.

 

Datum

za 21 mei 
Aanvang 20.30 uur

zo 22 mei 
Aanvang 15.00 uur


Entree
Normaal: €22,50
CJP, Stadspas, Student, ACT-pas: €15

 

Bestelkaarten.gif

   

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }