De Theatermaker {Het Nationale Toneel}

De theatermaker het nationale toneel fotograaf barrie hullegie pers.jpg

Theatermaker Bruscon is door kunst bezeten. Op een ochtend strijkt hij met zijn toneelgezelschap – zijn zoon, dochter en zieke vrouw – neer in een schouwburg in de provincie. De zaal wordt gereedgemaakt om er te spelen, ondanks tegenwerking van de schouwburgdirectrice. Het komt namelijk niet zo goed uit: juist vandaag vindt de jaarlijkse braderie plaats en de plaatselijke middenstand heeft een proeverij in de foyers georganiseerd.

Bruscon laat zich echter niet uit het veld slaan. Hij is een man met een missie. Hij heeft zijn leven in dienst gesteld van een onwrikbaar ideaal: de verheffing van de mensheid. De middag wordt gebruikt om nog eens stevig te repeteren. En om de aanvallen van de vijandige buitenwereld af te weren. Tegen ieders verwachting in vult de zaal zich ’s avonds met toeschouwers. Maar dan gaat alles mis.

Met De theatermaker schreef de Oostenrijkse meester van de scheldkannonades Thomas Bernhard in 1984 een inktzwarte komedie over een te grote man met oprechte bedoelingen in een te kleine wereld. Wij zien Bruscons dagelijkse strijd tegen het nontalent dat hem omringt. Theu Boermans regisseert deze hilarische parabel over kunst in een kunstvijandige wereld met Mark Rietman als gedroomde titelheld. 

Tekst: Thomas Bernhard
Vertaling: Janine Brogt
Regie: Theu Boermans
Spel: Mark Rietman, Vincent Linthorst, Anniek Pheifer, Betty Schuurman

Data 
DI 5 t/m ZA 9 mei 
DI 12 t/m ZA 16 mei 
Aanvang 20.30 uur 

Entree
Normaal: 17,50
CJP, Stadspas, Student, ACT-pas: 15,-

Bestelkaarten.gif

   
 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }