Der Kaiser von Atlantis {Robin Coops, M31 Foundation}

Der kaiser von atlantis pr photo.jpg

Foto Joris Bulstra en Robin Coops 

 

Der Kaiser von Atlantis gaat over een keizer die een heilige oorlog start waarin iedereen tegen iedereen moet vechten. De Dood, een van de karakters in het allegorische libretto, komt echter in opstand en weigert nog langer te functioneren. Daardoor kan niemand meer sterven. Er is slechts een manier om dit ongedaan te maken: de keizer moet zichzelf opofferen en een natuurlijke dood sterven.

In 1975 ging het werk, gecomponeerd door de Tsjechische componist Viktor Ullmann, in wereldpremière bij de Nederlandse Opera (thans Nationale Opera) in theater Bellevue te Amsterdam. Rhoda Levine tekende voor de regie, Kerry Woodward was muzikaal leider. Sindsdien is het werk op vele plekken ter wereld gespeeld. Ullmann componeerde het werk in het concentratiekamp Theresienstadt in 1943/44 op tekst van zijn landgenoot Peter Kien. Met de daar aanwezige, vaak befaamde, zangers werd het werk gerepeteerd maar tot een uitvoering is het nooit gekomen. De makers werden afgevoerd naar Auschwitz waar ze uiteindelijk de dood vonden. De opera heeft in de afgelopen 40 jaar haar klasse in alle opzichten bewezen en staat onder meer in de traditie van Schönberg en Kurt Weil. Waarom zou een jonge regisseur, die nog nooit een oorlog aan den lijve heeft mee gemaakt, deze opera willen opvoeren?

Robin Coops: "Mijn generatie moet een positie tot de wereld bepalen; behalve Nederlanders zijn we wereldburgers. Oorlogen, schendingen van mensenrechten en vluchtelingen zijn van alle tijden. Ook mijn ontmoeting met de regisseuse van de wereldpremière Rhoda Levine, vier jaar geleden in New York, speelde een belangrijke rol. Ze inspireerde me en sindsdien werk ik aan een nieuwe enscenering met mijn stichting M31 Foundation in samenwerkingmet de Nederlandse Reisopera, Theater na de Dam en het New European Ensemble. Het team voor onze enscenering bestaat uit gevestigde zangers/makers en jonge professionals." 

 

Regie: Robin Coops
Dirigent: Frank Zielhorst
Ensemble: New European Ensemble
Cast: 
De Keizer: Wiard Witholt
De Luidspreker: Marijn Zwitserlood
De Drummer: Ellen van Beek
De Soldaat: Jacques de Faber
Het Meisje: Donij van Doorn
De Harlekijn: Erik Slik
De Dood: Nanco de Vries
Scenografie: Maze de Boer
Lichtontwerp: Wijnand van der Horst
Kostuums: Martijn Kramp
Repetitor: Evert-Jan de Groot
Productie: Minke Marsiglia
Producent: M31 Foundation
In samenwerking met:De Nederlandse Reisopera, Theater na de Dam, het New European Ensemble

Met dank aan
Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdamsfonds voor de kunsten, Via Zuid, Gemeente Leiden, Fonds 1818,  M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Janivo sticht­ing, Het Ker­sjes­fonds, de Bink, Voor de Kunst, de WAR, de Nationale Opera, Ins Blau, Wilminktheater, Theater Orpheus, Ainsi, Compagnietheater. 

 

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de zevende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Meer info hier.

 

Datum
Wo 4 mei 2016
Aanvang 21.00 uur 

Entree
Normaal: €17,50
CJP, Stadspas, Student, ACT-pas: €15

 

*De voorstelling is onderdeel van de We Are Public selectie

 

 

Bestelkaarten.gif

   

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }