Untitled Ambrotype {Jeroen Passchier}

Expo jeroen.jpg

 Foto Jeroen Passchier

Expo jeroen 2.jpg

Foto Jeroen Passchier

 

 

Fotograaf Jeroen Passchier (1987) studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Daar bestuurde hij het Natte plaat Collodion procedé (ontstaan rond 1851, ook wel bekend als Wet plate Collodion). Dit is een van de oudst bekende fototechnieken. Na zijn academietijd heeft Jeroen zich dit procedé verder eigen gemaakt.
 
Het Natte plaat Collodion procedé, is een techniek waarbij een drager (bijvoorbeeld een plaat glas of aluminium) voorzien van een natte collodion-emulsie in een camera wordt geplaatst. Vaak wordt voor dit proces glas gebruikt (meestal doorzichtig of zwart) dat noemt men ook wel een ambrotype. De handelingen zijn zeer arbeids-intensief en dragen vaak een persoonlijke handtekening in de foto’s, zoals kleine oneffenheden of vingerafdrukken. De fotograaf stelt zijn eigen emulsies samen en hij ontwikkelt die ook. Dit proces mag daarom als een ambacht worden beschouwd. Verder kenmerkt het procedé zich door de unieke beeldstijl. Sluitertijden lopen al gauw op tot enkele seconden of zelfs minuten. Daardoor is Natte plaat Collodion vooral geschikt voor stillevens en landschappen, en met de nodige hulpmiddelen is het ook goed bruikbaar voor portretten. Het resultaat is een uniek beeld dat alleen door een afdruk is te reproduceren.
 
Jeroen zoekt in zijn werk de grenzen op van de mogelijkheden die het Natte Collodion procedé biedt. Hiermee maakt hij een kunstvorm van deze zeer oude fotografietechniek. Hij kan daarin op een ambachtelijke manier zijn passie kwijt, in zijn zoektocht naar tastbare en unieke onderwerpen. Het fysieke contact van de fotograaf met de glasplaat veroorzaakt bij de kijker een bijzondere ervaring met een extra dimensie. De ontmoeting tussen het object en de fotograaf laat iets tastbaars ontstaan dat er voor zorgt dat de tijd stil staat.
 
Jeroen stelt de techniek in dienst van zijn artistieke inzichten en is aan de andere kant afhankelijk van de technische en chemische mogelijkheden en beperkingen van het Natte Collodion procedé. Vaak gebruikt hij originele objectieven uit de begintijd van het Natte plaat Collodion, voor een nog diepere beleving.
 
Voor meer informatie:
 
www.jeroenpasschier.nl | info@jeroenpasschier.nl

 

Samen met kunstpartner Art Moves is het Compagnietheater vorig seizoen gestart met exposities van veelbelovende, getalenteerde kunstenaars en fotografen. Afwisselend wordt een kunstenaar door een van de partners gepresenteerd.

 

U bent hierbij uitgenodigd om tijdens de borrel op Donderdag 3 maart 2016 vanaf 18.00 met Jeroen de expositie feestelijk te openen.

De expositie is te bezichtigen van 3 maart tot 4 april 2016 tijdens de openingstijden van het Compagnietheater. Het theater is anderhalfuur voor iedere voorstelling geopend.

 

 

   

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }