Fit to Fly {het Nationale Toneel}

20150327 bh nt vincent.jpg

Foto Barry Hullegie

 

Fit tot fly - het nationale toneel - vincent linthorst - fotograaf kurt van der elst 6.jpg

Foto Kurt van der Elst

 

Het is oudejaarsdag. Een psychiater wandelt door de gangen op weg naar de Eerste Hulp. Over een uurtje is zijn dienst afgelopen en kan hij zich in het feestgedruis storten. Maar eerst nog dit spoedgeval; een uitgeprocedeerde asielzoeker heeft zich eerder op de dag in brand gestoken tijdens het luchten in vreemdelingendetentie. De psychiater moet beoordelen of deze man een psychiatrische stoornis heeft. In dat geval mag de man nog blijven om behandeld te worden. Zo niet, dan is hij ‘fit to fly’ en zal hij morgen worden teruggevlogen.

Vincent Linthorst speelt in de monoloog Fit to fly de psychiater die het prima voor elkaar heeft en die, net zoals velen van ons, het nieuws over vluchtelingen op veilige afstand volgde. Maar nu staat hij er middenin en wordt hij meegezogen in het politieke en morele drijfzand van de vluchtelingenproblematiek. Wat gebeurt er dan met je? Hoe ver ga je om iemand te helpen, waar ligt jouw grens?

 

De pers over Fit to Fly:

'Hartbrekende voorstelling over lot van vluchtelingen.' NRC Handelsblad ****

'Fit to fly’ zou verplichte kost moeten zijn voor al die mensen die menen dat vluchtelingen hier alleen maar naar toe komen uit egoïstische motieven. Eenduidige antwoorden heeft de voorstelling niet, net zo min als de werkelijkheid die biedt. Maar het maakt wel op indringende wijze de spagaat duidelijk waarin hulpverleners en vluchtelingen zelf zich bevinden.Leidsch Dagblad

'Vluchtelingenproblematiek – het is een onbehaaglijk, deerniswekkend en bovenal hoogst actueel onderwerp. Het getuigt van lef om dit als thema te selecteren en van de voorstelling geen parodie of persiflage te maken. Het verhaal dat vertelt wordt in Fit to fly is exemplarisch, documentair en confronterend: een realistische benadering van de status quo. Dat dit zo goed uit de verf komt, is het resultaat van Vandeputtes benadering en Linthorsts prestatie, die samen een lovenswaardig geheel in mineur vormen.' 8weekly ****

 

Spel: Vincent Linthorst
Regie: Casper Vandeputte
Dramaturgie: Karim Ameur

In samenwerking met Karel Smouter (onderzoeksjournalist de Correspondent)  


Datum
Di 24 t/m za 28 mei 2016
Aanvang 20.30 uur 

Entree
Normaal: €17,50
CJP, Stadspas, Student, ACT-pas: €15

 

Wo 25 mei is er een nagesprek met regisseur Casper Vandeputte en journalist Karel Smouter. Deze is vrij toegankelijk voor de bezoekers van de voorstelling. 

 

*De voorstelling van do 26 mei is onderdeel van de We Are Public selectie

 

 

Bestelkaarten.gif

   

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }