For Movement's Sake {DH+}

For movement's sake - bart grietens -19.jpg


For movement's sake - bart grietens -107.jpg

Foto's Bart Grietens

 

Het decor van Saskia Louwaard en Katrijn Baeten lijkt op een fata morgana die zijn geheim nooit prijs geeft. Achter op het podium zweeft een foto van een neoklassiek interieur, zo breed en hoog als het podium zelf. Het beeld straalt licht uit, als een kolossale lichtbak. “

David Hernandez brengt hier, na jarenlange afwezigheid op het podium, een werk dat je inpakt door zijn precieuze aandacht voor barokke schoonheid.

Pieter T’ Jonck, recensent De Morgen

Met deze voorstelling toont David Hernandez zijn passie voor dans én muziek. Bron van inspiratie is het oeuvre van Dietrich Buxtehude (ca. 1673-1707), een barokcomponist.

Deze voorstelling beroert zijn publiek op vele vlakken: het verbluffende scènebeeld intrigeert vanaf de eerste minuut, daarnaast is er de schoonheid en de eenvoud van de muziek en de sprekende virtuositeit van drie dansers: Hernandez zelf, Renata Graziadei en Colas Lucot die in hun samenspel deze voorstelling dragen in virtuositeit en menselijkheid.

Wie houdt van dans en choreografie komt ogen tekort. For Movement’s Sake is een visuele partituur in drie delen; Preludum, Lamentum en Jubilatio. De dansers munten uit in een beeldende choreografische taal die speelt met punctuatie en ritme in het eerste deel. Later transformeert de bewegingstaal naar een melancholieke, lyrische kwaliteit die ook terug te vinden is in beelden van bijvoorbeeld Caravaggio.

Door een effectief fragmentarisch gebruik van muziek en geluidsamples wordt een intieme sfeer gecreëerd, die sacrale connotaties van de muziek relativeren. De scenografie onderzoekt het mysterie tussen het twee- en driedimensionale en toont een ruimte die herinneringen in zich draagt.

David Hernandez kan putten uit jaren ervaring als choreograaf en werkte samen met Meg Stuart en Anne Teresa De Keersmaeker. De fysieke theatraliteit die hij ontwikkelde in de vroege jaren van Damaged Goods en de muzikale aanpak die leidde tot een samenwerking met Rosas en Graindelavoix geven zijn bewegingstaal, die schippert tussen geste en esthetiek, een bijzonder uitgangspunt.

Choreografie: David Hernandez
Dans: David Hernandez, Colas Lucot en Renata Graziadei
Dramaturgie: Moos van den Broek
Scenografie: Saskia Louwaard en Katrijn Baeten
Lichtontwerp: Hans Meijer
Techniek:  Yvan De Meier
Muziek: Buxtehude
Coproductie: STUK Kunstencentrum , Kunstencentrum Monty en Dans in Limburg
in samenwerking met: C-mine Genk, studio Laborgras Berlijn,  theaterimballsaal Bonn en Michael Douglas Collective Keulen, DEPARTS Fotografie: Bart Grietens
Productie: Lenneke Rasschaert, Cacao Bleu vzw

Met speciale dank aan: Björn Schmelzer, Moya Michaels, Jakub Wielgosz, Paola Di Bella, Don Verboven, Lester Michiels en de technische ploeg van STUK.

 

Nederlandse première

Datum
Za 20 februari
Aanvang 20.30 uur 

Entree
Normaal: €17,50
CJP, Stadspas, Student, ACT-pas: €15

*De voorstelling is onderdeel van de We Are Public selectie

 

 

Bestelkaarten.gif

   

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }