Jihad {Daria Bukvić}

Jihad - de voorstelling - foto 2 (c) mark engelen-kl.jpg

Foto Mark Engelen

 

 

 Item Volle Zalen

Jihad - de voorstelling gaat over drie vrienden die op weg zijn naar Syrië om zich aan te sluiten bij de jihadisten. Gaandeweg ontdekken ze meer over elkaars beweegredenen. Ze concluderen dat ze elkaar eigenlijk helemaal niet goed kennen, alleen van de moskee. Elkaars beweegredenen om op jihad te gaan kenden ze voor vertrek niet. In Syrië treffen ze een situatie aan die minder idyllisch is dan ze hadden verwacht. Ze beseffen dan pas dat wat hen is aangepraat via sociale media en haatpropaganda helemaal niet klopt. De strijd tegen de ongelovigen is een strijd tegen mensen zoals zij; en zijzelf worden slechts ingezet als kanonnenvlees.

De voorstelling (70 minuten) wordt geregisseerd door de van oorsprong Bosnische regisseur Daria Bukvić, en gespeeld door drie acteurs en een muzikant. Ismaël Saidi is de Belgische schrijver en regisseur, en speelt tevens een van de rollen in het stuk in België. Als jongeman werd hij zelf geronseld om te vechten in Afghanistan, dus hij kent het onderwerp van binnenuit. Zijn voorstelling heeft grote impact op het publiek omdat zijn werk komisch en tegelijkertijd tragisch is. Zijn toon en boodschap liggen dichtbij de belevingswereld van jongeren, hij schuwt de taboes niet en maakt ze bespreekbaar. Door de lichtvoetige toon van zijn stuk worden mensen bij elkaar gebracht. Hierdoor ontstaat ruimte voor gesprek en het delen van gemeenschappelijke ervaringen.

 

De pers over Jihad:

'Sommige voorstellingen moeten gezien worden, Jihad is er zo een.Theaterkrant ****
‘Het spreekt jongeren aan en gaat over iets dat ons allen bezig houdt. Dat is een enorme zeldzaamheid in het Nederlandse theater’ Scènes ****

 

Regie: Daria Bukvić
Spel: Fahd Larhzaoui, Mamoun Elyounoussi, Faissel Asserti en Sahand Sahebdivani/Dwight Breinburg
Tekst: Ismaël Saidi
Vertaling: Lilianne Lemmens
Bewerking: Daan Windhorst
Vormgeving: Dymph Boss
Lichtontwerp: Yuri Schreuders
Video: Huis van den Hoofdakker
Productie: Vera Vlot
Producent: Theater De Meervaart i.s.m. Senf Theaterpartners
Datum
Do 12 t/m za 14 januari 2017
Aanvang 20.30 uur 

Entree
Normaal: €20
CJP, Stadspas, Student, ACT-pas: €15

 

 

*De voorstelling op 12 januari is onderdeel van de We Are Public selectie.

 

Bestelkaarten.gif

   

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }