PAPA/MAMA {Sterresoet van Schooten}

Papa poster af.jpg.jpeg

Foto Casper Koster

 

 

 

MAMA is een zintuiglijke voorstelling waarin de benauwende cyclus van een moeder-dochterrelatie voelbaar wordt; over hoe elke generatie haar patronen aan de volgende doorgeeft. Een koortsachtig sprookje waarin er meer niet dan wel uitgesproken wordt. 

In PAPA zien we een dochter vechten met de heldenrol die ze haar vader aangemeten heeft.
Het is de coming-of-age vertelling van een dochter die probeert haar vader opnieuw te leren kennen. Een vraagstuk over helden.
“Ik wil een eerbetoon aan mijn vader doen, ik wil hem een stuk geven omdat ik vind dat hij dat verdient. Mijn vader is het beste mens dat ik ken en ik weiger te geloven dat hij minder is. Want wat moet ik doen als ik daarmee achter blijf?”

Sterresoet van Schooten (Amsterdam, 1991) studeerde in 2015 als regisseuse af aan de Toneelacademie Maastricht. Haar werk was o.a. te zien bij Internationale Theater Scholing De Nieuw Amsterdam, Podium Mozaïek, Parade, Het Huis van Bourgondië, Noord Nederlands Toneel, Amsterdamse Bostheater en De Tekstsmederij.
Van Schooten is kind van een gebroken gezin en wordt gefascineerd door hoe opvoeding in de breedste zin een mens vormt en zijn visie bepaalt of vernauwt. Haar ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond morele en culturele verschillen en de botsingen die hieruit voortkomen.
Haar twee afstudeervoorstellingen PAPA en MAMA vormen een tweeluik over haar eigen ouders en naar hoe deze twee mensen haar hebben gevormd tot wie zij nu is. Het toont de patronen die men opbouwt in een familierelatie waarbij de toeschouwer twee kanten van een spiegel te zien krijgt.

De pers over PAPA:
‘Het geestige aan Van Schootens uitgangspunt is dat ze voor de monoloog een mannelijke acteur heeft gecast en zo in haar tekst van perspectief kan wisselen. ‘Ze was voor de eerste keer ongesteld geworden’, fluistert acteur Roderick Bredenoord onverwacht in een intiem moment met het publiek. Meestal spreekt het meisje, maar soms ook de vader. En wie de programmatekst niet las is echt in verwarring, want er is een jongeman aan het woord. Die ingreep maakt de monoloog, vooral voor de onwetende, levendig en gelaagd.’
Theaterkrant ****

'In acteursregie is Sterresoet van Schooten succesvol: Roderick Bredenoord speelt met veel inzet vader én dochter, met als hoogtepunt een geëxalteerd-virtuoze playbacksessie.’
NRC Handelsblad


Spel: Roderick Bredenoord, Mirthe Labree, Haas van Schooten 
Tekst, regie: Sterresoet van Schooten

met dank aan
: AFK, Podium Mozaïek, Via Zuid, Nhung Dam, Helena Muskens, Quirine Racké, Koos Terpstra, Jip VuikDatum
Wo 16 en do 17 maart
Aanvang 20.30 uur


Entree
Normaal: €15
CJP, Stadspas, Student, ACT-pas: €12,50

 

 

Bestelkaarten.gif

   

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }