Portret van jonge maker {Floortje Doeksen}

Floortjegrootphotoshop.png

Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van choreografe Floortje Doeksen, winnaar van de ITs Krisztina de Chatel Award 2013. Tijdens het ITs Festival is haar voorstelling 'Nothing New' te zien. Floortje startte voor deze voorstelling een onderzoek naar mogelijkheden om op een duurzamere manier te choreograferen. Ze vond haar oplossingen zowel op materialistisch als interpersoonlijk vlak.

Wie is jouw inspirator?
In eerste instantie komt mijn inspiratie altijd uit het dagelijks leven. Gedrag van mensen, bewegingen die gaande zijn. Het 'geen geld verdienen' was zo'n inspiratiebron voor Nothing New. Hoe kan men met zo min mogelijk middelen of budget toch grote of mooie projecten vormgeven? Verder zoekende naar 'sustainable dance making' stuitte ik op een paper van Karen Barbour Brolga. Zij heeft geschreven over mogelijkheden om duurzamer te choreograferen en haar paper bevestigde mijn eigen uitgangspunten en ideeën rondom het nemen van de dansers en de situatie als uitgangspunt. De Sustainable Dance Floor van Studio Roosengaarde is een indirecte inspiratiebron. Een dansvloer die de energie opslaat van de dansende massa die er overheen dendert. Korter gezegd is er een nieuwe tijd aangebroken waarin wij, de groep betrokkenen, proberen mee te gaan. We doen een voorstel en onderzoek naar wat er nog meer aan mogelijkheden ligt met betrekking tot het creëren van een stuk. 

Wat maakt jouw voorstelling de must see van ITs Festival Amsterdam 2014 Nothing New/De Blauwe Fiets bevat meer dan het uitgangspunt dans met daaromheen techniek en mensen om de dans goed uit te laten komen. Er zijn totaal verschillende mensen betrokken, uit heel verschillende velden in de samenleving. Zij zijn verbonden door de duurzaamheidsgedachte. De één kiest voor snelgroeiend goedkoop licht bouwmateriaal, de ander leeft van het afval van anderen, de volgende weet hoe je met een fiets en LED's toch nog flink wat licht kunt genereren en ik zoek naar een structuur waarin ieder zijn plek heeft en eigen verhaal kan integreren. Er ontstaat een soort saamhorigheid binnen de betrokken groep. En die saamhorigheid mag tijdens het ITs Festival verder doorgroeien. Daar is het publiek voor nodig. We hebben een cadeautje gemaakt. Het ITs is het moment om het cadeau door het publiek te laten uitpakken! 

Wat wordt je volgende project?
Meteen na het ITs Festival begint het Julidans Artists' Lab. Twee weken van internationale kennismaking, uitwisseling en experiment met de groep participeren makers uit zeer verschillende culturen. Wellicht nog met een nieuwe voorstelling tot gevolg in 2015. Verder ligt er een verzameling van andere projecten in het verschiet.
Zo groeide mijn liefde voor theaterlicht het afgelopen jaar steeds verder door te helpen bij verschillende voorstellingen en mijn eigen werk. Na de zomer zal ik daarvoor weer de schoolbanken ingaan. Ook is er 'De Danskeuken' in de maak, cursussen en workshops dansmaken voor iedereen die eens een eigen stuk wil creëren. Het project Nothing New zal ik voorzetten met Nothing New/Body Glove. Een onderzoek naar haaktechnieken met gevonden en gekregen materiaal in huidtinten, met als doel een tweede huid te creëren. En tenslotte ligt er ook nog een passie om een Reiki-praktijk op te zetten sinds ik een paar maanden geleden de mastergraad heb behaald.

 
 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }