Portret Van Jonge Maker {Daria Bukvić}

Daria - bart grietens-2.jpg

Foto Bart Grietens
Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van regisseur Daria Bukvić die na het succes van Nobody Home nu met Jihad de zalen verovert.
 
In juni 2015 hebben we ook een portret van je gemaakt (link naar dat interview, LEES HIER), nog voor je première van jouw succesvoorstelling Nobody Home, wat is er sindsdien gebeurd?

Een hele hoop, waarvan een paar hoogtepunten zijn: het maken van de voorstelling Jihad, die inmiddels bijna 170 keer heeft gespeeld voor duizenden jongeren door heel Nederland. Daarnaast mijn toetreding als regisseur tot het Nationale Toneel. En uiteraard ook het winnen van de Amsterdamprijs voor de Kunst, afgelopen zomer. Ik ben kortom heel dankbaar voor alle kansen die ik sinds Nobody Home heb gekregen.

 
Deze maand is je productie Jihad te zien in het Compagnietheater, over Nederlandse Syriëgangers, een actueel thema. Nobody Home ging over vluchtelingen en de Nederlandse asielprocedure, hoe belangrijk vind je het dat theater aansluit bij de actualiteit?
Het is uiteraard geen voorwaarde om een goede voorstelling te maken, maar de actualiteit is wel een heel belangrijke factor in mijn werk. Ik ben gefascineerd door de (on)mogelijkheden van de tijd en plaats waarin ik leef, dat inspireert mij meer dan wat dan ook. Ik vind het belangrijk om als theatermaker het publieke debat over maatschappelijk thema's te kunnen voeden met verrassende of tegendraadse ideeën.
 
Jihad is de Nederlandse bewerking van Djihad, een Franstalig toneelstuk van de Marokkaanse Belg Ismaël Saïdi uit 2014, welke aanpassingen heb je moeten maken om het stuk voor Nederlandse jongeren relevant en herkenbaar te maken?
Daan Windhorst, die ik gevraagd heb om de tekst te bewerken, heeft het stuk op een fantastische manier laten aansluiten op de beleving van Nederlandse jongeren door specifieke humor en straattaal te gebruiken. Hij heeft een flinke klap op de tekst gegeven en de spelers hebben daar weer hun eigen sausje overheen gelegd.
 
 
Jihad, do 12 t/m za 14 januari om 20.30
 
 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }