Portret Van Jonge Maker {Igor Vrebac}

Igor vrebac - bart grietens-3.jpg

Foto Bart Grietens

Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van maker en acteur Igor Vrebac die zijn nieuwe voorstelling 'Macho Macho' tijdens het Fringe bij ons brengt.
 
Wie is jouw inspirator?

Altijd laat ik me inspireren door historische en maatschappelijke gebeurtenissen. Vaak zijn het onderwerpen waar ik persoonlijk vraagtekens bij heb. Voor Macho Macho is dat de verheerlijking van de man in allerlei reclames. Strakke six packs, gebleekte tanden, perfect haar: alles staat in het teken om met het uiterlijk een onderbroek te verkopen, om maar een voorbeeld te noemen. Tegelijkertijd ontstaat hiermee een nieuwe norm waar de man aan zou moeten voldoen. Maar wat schuilt er achter die Clavin Klein six packs? James Dean is voor de voorstelling ook een grote inspiratiebron. Zijn natuurlijke androgyne en toch ook rebelse voorkomen had een sterke aantrekkingskracht dat velen tot op de dag van vandaag aantrekkelijk vinden. Verder vind ik Martin Luther King, Nelson Mandela, Beyoncé, David Bowie en Charlie Chaplin inspirerend. 

 
Wat maakt 'Macho Macho' de must see van het seizoen?

Na het winnen van de juryprijs op het ACT Festival in Bilbao in 2015 met Homo Sapiens, kreeg ik de kans om in residentie te treden en mijn ambities als maker verder te ontwikkelen. Een maand lang onderzocht ik Macho Macho met Spaanse acteurs en na een nieuw repetitieproces in Nederland, is de voorstelling klaar om als mijn regie/maak debuut in première te gaan. Het is een fysieke voorstelling waarin het lichaam onderworpen wordt aan het uithoudingsvermogen en daarmee mannelijke schoonheid vanuit een ander perspectief belicht. Het is een actuele, woordloze en persoonlijke voorstelling die ik graag met de wereld deel.

 
Wat wordt jouw volgende project?

Verderop in het jaar ga ik in première met een nieuwe solovoorstelling onder het dak van RIGHTABOUTNOW INC. als onderdeel van een internationale residentie. Deze solo, My Father Was A Terrorist, gaat over het doorgronden van haat en het vinden en verspreiden van liefde. Ik ben ook bezig met verschillende acteerworkshops. Zo was ik in augustus onderdeel van het Talents Program voor acteurs tijdens het Sarajevo Film Festival. Verder schrijf ik een scenario voor een korte film en maak ik plannen om een nieuwe solo te regisseren/maken. Ideeën voor het oprichten van een festival voor LHBTQ (lesbiennes, homo- bi-, transseksuelen en queers) makers, groeit langzaamaan maar zeker ook in m’n hoofd. 

 

Macho Macho, Igor Vrebac
za 3 t/m zo 4 & za 10 t/m zo 11 september, kleine zaal
Lees meer

 

 

 

 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }