Portret Van Jonge Maker {Jonata Taal}

Jonata taal - bart grietens-1.jpg

Foto Bart Grietens
Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van schrijver en acteur Jonata Taal van het interdisciplinaire collectief De Nachtdieren die de voorstelling 'Sugar Daddy' bij ons brengt.
 
Wie is jouw inspirator?

Toen ik vijf jaar oud was werd ik door mijn ouders op scouting gezet. Niet eentje waar we leerde knopen en koken maar een vereniging waar de begeleiders ons meenamen op avontuur en zichzelf omtoverde in verschillende diepzinnige karakters. De begeleiders maakte grote toneelstukken waarin ik en de andere scouts ’t hoofdpersonage vormden. We trapte allemaal in hun magie. Daar begon mijn inspiratie als maker en ben ik met het maken van kleine stukken gestart.

Ik heb niet echt één inspirator. Ik merk de laatste jaren dat ik mijn inspiratie haal uit thema’s waarin mensen onrecht wordt aangedaan. Het meeste word ik geraakt door de mensen om mij heen. Daarom zit ik graag alleen in een café of fiets ik veel te langzaam door het Vondelpark, zo ontmoet ik nieuwe verhalen. Zo vond ik ook het verhaal voor Sugar Daddy in een kroeg in ’t centrum. Een jongen stapte op me af en iets later vertelde hij dat hij een Sugar Daddy heeft op de herengracht en pas het huis uit kan als zijn Sugar Daddy slaapt.
 

Wat maakt 'Sugar Daddy' de must see van het seizoen?
Met deze voorstelling wil ik vertellen dat liefde geen standaard format kent. Omdat velen van ons bang zijn voor wat we niet kennen. Omdat wij afkeuren voor wij onderzoeken. Zelf ben ik al vaker geschrokken van mijn eigen vooroordelen en ook van hoeveel vooroordelen andere vaak op zak hebben. Met ‘t gezelschap, De Nachtdieren, stimuleren we in deze voorstelling de bezoeker een open mind te houden naar alle vormen van liefde en tonen de schoonheid, maar ook de rauwe randjes. 
Sugar Daddy is ook nog eens ontzettend spannend, zeker omdat deze “rauwe randjes” niet verzonnen zijn maar echt gebeurd zijn en wel vaker voorkomen.

In een tijd als deze waar het heel fijn is om de handen ineen te slaan met verschillende kunstenaars, hebben wij een vorm gevonden waarin we met meerdere disciplines één verhaal kunnen vertellen zonder dat deze disciplines los na elkaar getoond worden. We gebruiken elkaars kracht en geven zo de teksten die ik met behulp van Rob de Graaf en de andere performers heb geschreven de juiste betekenis. Op de vloer staan we met een balletdanser, een mimespeler, een muziektheater performer en een acteur. De eindregie is in handen van Hans Man in ’t Veld.

Voor De Nachtdieren, een nieuw gezelschap van Floor Cremers, Bart Huiskens en ik, is dit een spannend debuut, dat je door ’t onderbelichte thema, de vorm en ’t verhaal niet mag missen!
 
Wat wordt jouw volgende project?

Ik ben nog bezig met een bewerking van een stuk dat ik heb gemaakt in ’t laatste jaar van mijn opleiding “De Gelukzoekers”. Een stuk dat gaat over een man die gelukkig is ondanks dat hij terminaal is.

Verder zijn we met De Nachtdieren alweer bezig met ’t voorwerk voor een nieuwe voorstelling, maar daar kan ik verder nog niks over zeggen. Volg ons gezelschap en blijf op de hoogte!

Sugar Daddy, De Nachtdieren
Zo 29 november & di 1 december, 20.30
Lees meer

 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }