Portret Van Jonge Maker {Linda Zijl}

Linda zijl - bart grietens-2.jpg

Foto Bart Grietens
Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van maker en actrice Linda Zijl die de voorstelling 'Taai Vlees' bij ons brengt. Op het einde van de maand speelt ze ook mee in de voorstelling 'Rinoceros'.
 
Wie is jouw inspirator?

Mijn grootste inspiratie is het alledaagse gedrag van mensen om me heen. 
Wanneer ik bijvoorbeeld een begrafenis zie, ben ik gefascineerd ben door de struggle van de mensen hoe zich te gedragen op zo’n dag. Het dilemma waar te gaan zitten, hoe je te gedragen tegenover de nabestaanden en of je nou voor dat plakje cake gaat of niet. Want het verdriet dat iemand overleden is en de complexiteit daarvan zit ook daarin, of misschien wel juist daarin.

Een stroming die mij al jaren inspireert is het existentialisme. Die sluit direct aan bij mijn gedachten over wat ik wil laten zien op het toneel. De pogende mens vind ik heel ontroerend. Ik vrees namelijk dat ons gedrag in alledaagse situaties vaak zinloos handelen is. We modderen maar wat aan, het heeft geen zin, maar ons geploeter drukt wel een groot verlangen uit. Dat vind ik prachtig en aangrijpend. 

Wat maakt 'Taai Vlees' de must see van het seizoen?
'Taai Vlees' is een perfecte komedie voor rond de kerstdagen! Vol herkenning en met een lach kan je genieten van Berend, Sophie, Tessa en Ron die er alles aan doen om oudejaarsavond zo vredelievend en gezellig mogelijk te laten verlopen. Maar of ze dat ook lukt...
De stukken van Teun Smits zijn een feest van herkenning, waarbij het menselijk gedrag centraal staat. 'Taai Vlees' is een bittere pil met een suikerlaagje. Of zoals Teun het zelf omschrijft: 'Het is een berg ellende met een flinke schep zoetstof'. 

Wat wordt jouw volgende project?
21 en 22 december ben ik hier in het Compagnietheater te zien in 'Rinoceros'. Met deze voorstelling in de regie van Marc Wortel ben ik dit jaar met mijn klas van de toneelschool in Arnhem afgestudeerd. Ik mag de mooie rol van Bérenger vertolken.

Ik heb 'Taai Vlees' gemaakt in het derde jaar van de toneelschool. Ik ken Teun Smits al 11 jaar, maar dit was onze eerste echte samenwerking. Een tijdje geleden hebben we besloten samen verder te gaan als theatercollectief Eendagsvlieg Bij Avond. Vanaf januari beginnen de repetities van STUK, de nieuwste voorstelling van deze groep in samenwerking met Keesen&Co. Waarbij ook dit keer Teun Smits de tekst heeft geschreven en wij beiden spelen, in de regie van Willibrord Keesen.

 

Taai Vlees, Eendagsvlieg Bij Avond
vr 18 & za 19 december, 20.30
Lees meer

 

Rinoceros, The Bitches & Lau
Di 22 t/m wo 23 december, 20.30
Lees meer

 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }