Portret Van Jonge Maker {Robin Coops}

Robin coops - bart grietens-1.jpg

Foto Bart Grietens

Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van regisseur en muzikant Robin Coops die in het kader van Theater na de Dam met zijn opera 'Der Kaiser von Atlantis' bij ons in première gaat.
 
Wie is jouw inspirator?

Ik ben geïnspireerd door kunstenaars die de grensgebieden opzoeken binnen hun eigen discipline. M.b.t. ‘Der Kaiser von Atlantis’ is dat o.a. Romeo Castellucci en Anna Teresa de Keersmaeker. Castellucci durft extreme keuzes te maken in zijn opera ensceneringen. Zijn grote theatrale gebaren gaan voor zichzelf spreken in samenhang met de muziek. 

De kwaliteit van een enkele beweging bij choreograaf de Keersmaeker is iets dat wij op onze eigen manier hebben gebruikt in de zoektocht naar een bewegingstaal voor de opera. In het werk van beide zit daarnaast een zeker minimalisme en reflectie waar ik toe wordt aangetrokken.

 
Wat maakt 'Der Kaiser von Atlantis' de must see van het seizoen?

Het begint bij de prachtige eclectische muziek van Viktor Ullmann waar we invloeden horen van o.a. Kurt Weill en Schönberg, dit alles uitgevoerd door een ensemble van 15 instrumentalisten en 7 zangers. Met een team van jonge professionals en gevestigde makers proberen we met minimale middelen een totaal compositie te maken van licht, muziek en beweging. De zangers verhouden zich als dansers tot hun eigen lichaam, dat van de ander en een ruimte die zich voortdurend herpositioneerd. 

De productie is actueler dan ooit. Het is niet enkel een reflectieve op de tweede wereld oorlog maar ook op een door angst gedreven maatschappij waar het gemakkelijk is slachtoffer te worden van nationalisme, cijferfetisjisme en/of radicalisering. Een opera over de waarde van het leven en de dood van ieder individueel mensenleven.

 
Wat wordt jouw volgende project?

Al vier jaar lang werk ik met een klein team aan een multimedia-opera genaamd ‘Disconnect’. Een voorstelling over een man die voor de keus wordt gesteld zichzelf te distantiëren van, of aan te sluiten bij de evolutie van de mens in een technologische informatiemaatschappij. De opera is een dialoog tussen Visuals, tekst, elektronische muziek en klassieke zang. We hebben al verschillende previews gehad. In 2017 zal deze productie in première gaan.

Daarnaast ga ik in september de studio in om een conceptalbum opnemen met mijn artrock band ‘Human 2.0’ over de ontwikkelingen op het gebied van A.I. Geïnspireerd op conceptalbums van artiesten als Björk, Pink Floyd en Steven Wilson.

 

Der Kaiser von Atlantis, Robin Coops, M31 foundation & Theater na de Dam
Wo 4 mei, 21.00
Lees meer

 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }