Portret van jonge maker: Rory de Groot & Annemarie de Bruijn

Img 4195klein.jpg

Foto: Casper Koster

Het Compagnietheater is een huis vol talent. Elke maand stellen we drie vragen een jonge maker. Nu in november portretteren we zelfs twee talenten: Rory de Groot en Annemarie de Bruijn.

Wie is jou inspirator?
Mijn grote inspiratiebron is op dit moment:  Albert Camus. Overduidelijk. Zo groot dat ik al meer dan een jaar niks anders meer lees en mijn nieuwe voorstelling volledig op hem heb gebaseerd.
 
Waarom is Zwarte Voeten de must see van het seizoen?
Zwarte Voeten gaat over “de achterkant” van de kunst: het  vertelt het veelbewogen levensverhaal van één van de grootse schrijvers van de Westerse literatuur en de worsteling van jonge theatermaker die zijn held vorm probeert te geven op het toneel en een volgende stap probeert te maken in zijn carrière.
Het gaat over het verschil tussen zo goed en zo vol mogelijk te leven. Over toewijding en ambities. Over grenzen en mogelijkheden. Over eenzaamheid en solidariteit. Het gaat over de worsteling om mens te zijn
 
Wat wordt je volgende project?
Ik heb nog zoveel plannen en zoveel boekjes vol onuitgewerkte gedachten…Van een voorstelling gebaseerd op het leven en werk van een andere grote held van mij, George Perec, tot een solo over Lenny Bruce. Van een grote muziektheatervoorstelling gebaseerd op “Sympathy for the Devil” van de Rolling Stones tot de bewerking van één van mijn favoriete  boeken (die houd ik voor me, want ik wil niemand op ideeën brengen!). Er ligt nog een familiegeschiedenis in de Tweede Wereldoorlog op me te wachten… Zoveel plannen, veel te weinig tijd, maar jullie zullen de eerste zijn die het zullen horen.
 

K572 0023.jpeg

Foto: Joris Jan Bos

 

Wie is je inspirator?
Over deze vraag heb ik een tijdje moeten nadenken. Er zijn natuurlijk makers die ik bewonder, werk dat ik mooi vind , voorstellingen die een grote indruk op me gemaakt hebben maar als ik nadenk over welke zaken mij inspireren tot het maken van voorstellingen dan ben ik zelf mijn grootste inspirator. Dit is gek om te zeggen, maar ik heb er over nagedacht dus laat me het uitleggen. De onderwerpen die tot nog toe in de voorstellingen die ik maak centraal staan zijn micro-gedachtes en emoties, vaak enigszins gênant, wat je eerder probeert te verhullen dan wat je hardop zult toegeven. Emoties en gedachtes die niemand vreemd is. Die continue stroom van, met name kleine en onwelkome, gedachtes en emoties op een dag, dat is mijn inspiratiebron. Aangezien ik in niemands hoofd kan kijken behalve mijn eigen is dat wat mij het meest inspireert en kijk ik met heel veel interesse naar mensen in mijn omgeving. De spiervertrekking in een gezicht wat een wereld aan melancholie prijsgeeft en die kleine blik van ergernis die onredelijk is waardoor het weggepoetst wordt of in ieder geval ontkent. De kleine dingen die tussen de regels door plaatsvinden. Met deze zin probeer ik een mooi bruggetje te maken naar mijn andere inspirator: De literatuur. En dan, in beide gevallen, met name de bijrollen. Zij die over het hoofd gezien worden of waar al een mening over is. Dat zijn de zaken en mensen die mij inspireren om voorstellingen te maken.

Wat maakt Lost in Denmark de must see van het seizoen?
Omdat het een voorstelling met ballen is. Omdat het je in rap tempo heen en weer slingert tussen karakters, gedachtes en google zoekmachines, af en toe op onnavolgbare wijze, maar uiteindelijk achter zal laten in absolute stilte en een knoop in je maag. Daarom.

Wat wordt je volgende project?
Het eerste wat op stapel staat is dat ik voor NT Jong een ‘Urban Story’ vorm ga geven. Het concept is af en ik heb er ontzettend veel zin in. Het wordt een multimediaal diner waar je je eten letterlijk op een televisie geserveerd krijgt en waar herinneringen en verhalen van mensen uit de stad Den Haag centraal staan. Absoluut een etentje dat je bij gaat blijven. Dit gaat plaatsvinden in december. Vervolgens gaat mijn andere solo, Lady M, vanaf januari voor het tweede jaar touren in België. Een volgende solo gaat er ook weer komen maar nu eerst Lost in Denmark goed op de kaart zetten. Want het is wederom een voorstelling geworden die mij na aan het hart ligt. Hopelijk volgend jaar een groter tournee in Nederland, sowieso naar België en hopelijk weer een festival in Engeland. Daarnaast willen we de toneelteksten die we (Het Vijfde Bedrijf) geproduceerd hebben, en geïnspireerd zijn op het werk van Shakespeare, gaan bundelen en uitgeven. Zowel in het Nederlands als in het Engels. Oh en ik ga een tuin aanleggen, want daar heb ik zin in. 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }