Portret van Jonge Maker {Sander Plukaard}

Sander Plukaard   

Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. Dit keer het portret van acteur Sander Plukaard, één van de acteurs die mee doet aan MONOLOGISCH in het Compagnietheater op ma. 6 april, 20.30 uur in het café van het theater. 

Wie is jouw inspirator? 
Dat wisselt nogal. De films van Michael Haneke zijn voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Scènes uit La Pianiste of Das Weisse Band staan gegraveerd in mijn hersenen en gaan er nooit meer uit. Recentelijk heb ik schrijver Michel Houellebecq ontdekt. Zijn boek Platform is van een ongelooflijke kwaliteit. 

Hij weet personages te creëren die ik zowel deerniswekkend als ontroerend vind. Het knappe van zijn schrijversschap is dat hij de meest vreemde plotwendingen, of rare trekjes van zijn hoofdpersonage geloofwaardig weet te vertellen. Daar heeft Haneke ook wel een handje van. Beide zijn ze op zoek naar extremen, zonder dat het een freak-show wordt. Als acteur vind ik dat heel boeiend om te zien en zelf op te zoeken: tot hoe ver kun je een publiek met je mee laten gaan? 

Wat maakt MONOLOGISCH in het Compagnietheater de must see van het seizoen?
Een leuke formule van nieuwe teksten, jonge acteurs en regisseurs gemixed met gevestigde namen, die in één middag samenwerken en iets creëren wat de avond zelf meteen aan het publiek wordt voorgeschoteld. Lekker ontspannen een beetje klooien, zonder al teveel druk. Dat is bijna een unicum, vandaag de dag. 

Wat wordt je volgende project? 
Nu repeteer ik voor de voorstelling Stilte van Toneelschuur Producties, waarmee we 21 maart t/m 2 mei gaan touren. Een familieportret, geschreven door Lars Noren, over een gezin dat helemaal uit elkaar dreigt te vallen, waarin ik de jongste zoon speel: een jongen die flink met zichzelf in de knoop zit en niet erg geholpen wordt door zijn familie. Olivier Diepenhorst regisseert het stuk, met verder Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Chiem Vreeken, Anne-Chris Schulting.

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }