Portret Van Jonge Maker {Simon Heijmans}

Simon - bart grietens-2.jpg

Foto Bart Grietens
Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van maker Simon Heijmans die de voorstelling 'Aan mij heeft het nog nooit gelegen' bij ons brengt.
 
Wie is jouw inspirator?

Dat verschilt steeds. De ene week ben ik vol van Kevin Spacey, dan weer Mark Rietman. Jeroen Willems ook enorm. Ik ga graag naar de voorstellingen van Theu Boermans en een tijd geleden zag ik Kunsthart van Mugmetdegoudentand, dat was ook zo’n voorstelling waarop je wat inspiratie betreft weer een tijdje voort kunt. Verder is Marc-Marie Huijbrechts een voorbeeld. Ik denk dat de overeenkomst is dat ze allemaal hun vak bloedserieus nemen, zonder het heilig te maken. Lichtheid en drama staan altijd naast elkaar. Topcombinatie.  

 
Wat maakt 'Aan mij heeft het nog nooit gelegen' de must see van het seizoen?
Omdat het zo fijn is om het er af en toe over te hebben dat we het allemaal niet weten. 
De voorstelling gaat grofweg over levenslessen. Ik ben nu 26, dacht altijd dat ik dan al een hele meneer zou zijn, alles geregeld en op orde. Dat er een dag zou komen dat je in één keer alles begrijpt. Maar dat blijkt niet zo simpel. In de voorstelling geef ik een voorzet over hoe je het leven kunt leiden, maar ik ga ook in gesprek met het publiek en zo komen er elke keer lessen bij die ik zelf nooit had kunnen bedenken. Ik heb de voorstelling afgelopen zomer gespeeld op Festival Boulevard en zo al een hele hoop lessen verzameld. En dat loopt heel erg uiteen, van: ‘zonder te klagen is het altijd feest’  tot ‘verdriet verbindt’. Ik denk dat het gelukt is om met de voorstelling een half uur een veilige haven te bieden om van daar met nieuwe energie weer verder te gaan. 
 
Wat wordt jouw volgende project?
In de eerste week van januari speel ik weer mee in de Gijsbrecht van Aemstel van Het Toneel Speelt. Een mooie traditie vind ik, al eeuwen werd op 1 januari de Gijsbrecht gespeeld om het jaar in de Stadsschouwburg weer te openen. Een paar jaar geleden heeft Het Toneel Speelt die traditie weer opgepakt, een eer om daar deel vanuit te maken!
Daarna ga ik meteen repeteren met de voorstelling SNOWDEN, over klokkenluider Edward Snowden. Daarmee ben ik dan tot en met april op tournee samen met Myrthe Burger en Cas Jansen.
 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }