Portret Van Jonge Maker {Sofie Joan Wouters}

Sofie joan - bart grietens-1.jpg

Foto Bart Grietens

Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van maker en actrice Sofie Joan Wouters die met haar gezelschap Nachtkrab de voorstelling 'De Primitieven' bij ons brengt.
 
Wie is jouw inspirator?

Het klinkt cliché (een cliché is dan ook een cliché omdat er een grond van waarheid in zit natuurlijk) maar de wereld rondom mij is eigenlijk mijn grootste inspiratiebron. Niet alleen lees ik zeer veel, zowel fictie als non-fictie, en bezoek ik graag tentoonstellingen maar ik kan ook uren door verscheidene fotoboeken bladeren. Maar het liefste wat ik soms doe is mij gewoon met een koffie op een bankje zetten om te turen naar mensen en hun bijhorende geschiedenis bedenken. Verhalen vind je werkelijk overal en het is heerlijk om verhalen te verzinnen bij beelden uit de straat.

 Als je mij vraagt naar welke actrice ik het meest opkijk is dat Fania Sorel. De eerste keer dat ik Branden van Wadji Mouawaf zag werd ik weliswaar meegezogen. Er was niets meer, er zat voor mij geen publiek in de zaal, er was zelfs geen zaal meer. Ik zat daar en het leek alsof Fania enkel voor mij speelde. Ik heb die voorstelling dan ook 3 keer bezocht. Later op de toneelschool kregen we een aantal weken les van haar. Dit waren ontzettend inspirerende weken, de workshop duurde gewoon te kort. We gingen aan de slag met Grotowski, wiens boek we ter voorbereiding ook lazen, en een wereld ging voor mij open. Ik vind haar een waanzinnige actrice, speldocent en een ontzettend mooi mens.

 
Wat maakt 'De Primitieven' de must see van het seizoen?

De Primitieven is een voorstelling over oude vrienden die elkaar al enige tijd niet hebben gezien, twee mannen en een vrouw. Ze ontmoeten elkaar in een caban in de Ardennen.

 Met de Primitieven houden we een spiegel voor aan onze generatie en aan onszelf. We stellen ons leven in vraag en de keuzes die je als mens maakt in je leven. En daar raakt de voorstelling ook de filosofische kant. Wat als je alles hebt om gelukkig te zijn, maar het eigenlijk niet bent? Moet je tegenslagen relativeren of laat je toe dat het leven je soms omver maait? Dit klinkt mogelijks als zware kost maar deze wordt gecounterd door de humor en het feit dat dit alles ontzettend liefdevol wordt gebracht. Het gaat in die zin ook voornamelijk over wat er juist niet uitgesproken wordt, over de lichaamstaal en over wat er tussen de personages speelt. 

 
Wat wordt jouw volgende project?

Begin januari start ik met een kindervoorstelling die Reparaties en Herstellingen; de gezusters Hirngespinst zal heten. Met deze voorstelling willen we de wereld veranderen door de ogen van een kind. Als je een kind vraagt hoe die de wereld wil veranderen komen er vaak naïeve maar ook enorm concrete ideeën naar boven drijven. Alhoewel naïef een negatieve connotatie heeft betekent naïef ook ongedwongen, onbezorgd en onbevangen. Hiermee gaan we aan de slag, samen met verschillende kinderen, om de wereld vanuit hun ogen net een beetje beter te maken.

 

De Primitieven, Nachtkrab
Vr 8 & za 9 januari, 20.30
Lees meer

 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }