Portret Van Jonge Maker {Sterresoet van Schooten}

Sterresoet - bart grietens-1.jpg

Foto Bart Grietens

Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van maker Sterresoet van Schooten die haar tweeluik 'PAPA/MAMA' bij ons brengt.
 
Wie is jouw inspirator?

In mijn tas zit een boekje met zacht geworden versleten kaft dat bijeengehouden wordt door tape en plakband. Sommige bladzijden missen voor de helft omdat dit boekje al zo lang overal mee naartoe gaat. Dit is een pocketversie van Lewis Carroll’s Alice’s Adventures in Wonderland & Through the Looking-Glass.
De Disney-bewerking was van jongs af aan al mijn favoriet, maar toen ik rond mijn vijftiende het boek las stond het begrip kunst voor mij op zijn kop.
Carroll weet zo scherp een belevingswereld te vatten zonder feitelijk of analytisch te worden. Hij maakt iets vloeibaars als belevingen vormelijk waardoor ik als het ware door iemands hoofd de wereld kan bekijken en zelfs ervaren. Zijn schrijven voelt heel eerlijk en intuïtief aan waardoor ik in een droom terecht lijk te komen, maar toch op rationeel niveau iets van een psychologie meekrijg.
Hiernaast is zijn nonsense verse ontzettend komisch en absurd, hierdoor ga ik automatisch reflecteren op de wereld die ik te zien krijg. Wie bepaalt wat er normaal is?
Chet Baker en Amy Winehouse inspireren me ook omdat deze artiesten bereid zijn in hun eigen vlees te snijden voor hun werk. Ik ben ervan overtuigd dat er altijd wat van de artiest zijn gal in zijn werk moet zitten en deze twee stellen absoluut hun gal ten toon, maar dan ook nog eens op een ironische toon die tegelijkertijd verraadt dat ze zichzelf niet te serieus nemen.
Ten slotte raak ik qua vorm altijd heel enthousiast van kunstenaars als Daan Roosegaarde omdat hij wetenschap met kunst combineert. Toen ik als tiener voor het eerst van kunstvakopleidingen hoorde, kreeg ik direct hoop dat ik ook ooit aan zo’n opleiding zou kunnen studeren. Toen ik aan de toneelacademie voor het eerst van kunstenaars hoorde die onderzoek met kunst combineren kreeg ik zo’n zelfde gevoel van hoop. Ik zou heel graag psychologisch en sociologisch onderzoek met podiumkunsten combineren.

 
‘PAPA/MAMA’, wat is dat voor voorstelling?

Ik hou me de laatste tijd erg bezig met de socialisatietheorie. Dit is een wetenschappelijk onderzoek naar hoe opvoeding een mens vormt om deel te nemen aan de maatschappij en wat deze opvoedingswijze beïnvloedt. Deze hangt voornamelijk samen met cultuur en jong aangeleerde patronen. Zo geloof ik dat het grootste deel van je identiteit bepaald wordt in je opvoedingsjaren.
Volgens mij is de mens niet in staat te stoppen met hokjes denken of te stoppen zichzelf te identificeren met een groep en daarmee altijd andere groepen af te stoten. Ik denk dan ook dat kunst maken om botsingen tussen groeperingen te stoppen, dweilen met de kraan open is. Maar ik denk ook dat als we stoppen met dweilen, de boel overstroomt.
Ik dweil door mensen te laten reflecteren op wát hun visie en waarheid bepaalt; hun herinneringen en de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn.
In PAPA/MAMA begin ik hiermee door mijn eigen patronen bloot te leggen en mijn eigen identiteit te onderzoeken via mijn ouders en het voorbeeld dat zij stelden. Via deze uiteenzetting van een belevingswereld en de waarheden die ermee gepaard gaan wil ik mensen aansporen op hun eigen mening te reflecteren en zo los van meningsverschillen te erkennen dat een ander zijn waarheid misschien wel net zo waar is als zijn eigen.

  

Wat wordt jouw volgende project?

Op dit moment ben ik met een heel tof team een plan aan het schrijven voor een voorstelling waarin ik identiteit niet alleen aan een persoonlijke opvoeding link, maar aan groeperingen. Dit wordt een grootschalig ervaringsproject dat qua vorm aan gaming doet denken, waarin de toeschouwer nóg een stapje verder een ander zijn werkelijkheid en een ander zijn verhaal in mag stappen. 

 

PAPA/MAMA, Sterresoet van Schooten
Wo 16 en do 17 maart, 20.30
Lees meer

 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }