Portret Van Jonge Maker {Laurien Riha}

Stormvogels in huis - bart grietens-1kl.jpg

Foto Bart Grietens

Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van maker en actrice Laurien Riha die met haar gezelschap Stormvogels de voorstelling 'De meester en Margarita' bij ons brengt.
 
Wie is jouw inspirator?

Mijn moeder. Zonder haar had ik nooit ontdekt dat theater zo magisch kan zijn en spelen fantastisch is om te doen. Als kind riep ik vaak tegen mijn moeder dat ik graag op toneel wilde. Niet dat er een toneelclubje zat in het dorp waar ik woonde, maar het leek me gewoon leuk. Mijn moeder wist er wel een in de buurt, maar had daar ooit een voorstelling van gezien die ze zo verschrikkelijk vond dat ik niet naar dat clubje mocht. Ik vond dat natuurlijk super stom. Op een gegeven moment had mijn moeder via via iets gehoord over iets met toneel in de zomer: Buitenkunst. Daar mochten we (mijn zusje en ik) wel heen. Dat was meteen zo fantastisch dat ik niks anders meer wilde. Mijn moeder vreesde dat als ik naar dat foute clubje was gegaan ik er na een jaar weer mee zou willen stoppen. En dan was mijn plezier om te spelen waarschijnlijk in de kiem gesmoord geweest. Zij heeft er dus voor gezorgd dat ik direct zo fan geworden was van theater dat ik niks anders meer wilde.

 
Wat maakt 'De meester en Margarita' de must see van het seizoen?

De meester en Margarita is schaamteloos en gevaarlijk. We schuwen het niet om de diepte en de duisternis in te duiken. We gooien de meester samen met het publiek in een diepe kelder. De meester is het hoofdpersonage dat een boek probeert uit te geven. In alle pogingen die hij doet wordt hij belemmert, gecensureerd en gedwongen om als schrijver een commerciële weg in te slaan, door wezens die demonische vormen aannemen. Hoe verder hij afglijdt hoe verder hij verwijderd raakt van de realiteit en zijn grote liefde: Margarita. Deze uitzichtloosheid, die een groteske vorm aanneemt, is zowel shockerend als humoristisch. Als je denkt dat je dat aandurft is De meester en Margarita een absolute must see. 

 
Wat wordt jouw volgende project?

Op dit moment ben ik heel druk met de voorbereidingen van Het Satansbal dat zich volgende week donderdag de 18e gaat manifesteren in het compagnie theater. Het belooft een intense, spannende en histerische avond te worden die je niet mag missen. Naast De meester en Margarita speel ik op dit moment ook nog een voorstelling voor jongeren: Dit is Mariken. Een moderne versie van het middeleeuwse Mariken van Nimwegen. Hierin speel ik Mariken, die wegloopt van haar oom en de vrijheid en het avontuur zoekt in Berlijn. Daar gaat ze helemaal los samen met een jongen die ze heeft ontmoet om na 7 jaar te beseffen dat ze maar eens terug moet naar alles wat ze achter zich heeft gelaten. Die voorstelling speelt nog tot september. Tegen de zomer reist Stormvogels mee met de Europe Endless Express. Dit wordt een reizend festival in een trein die door Europa reist waar ook Stormvogels zijn steentje aan zal bijdragen. Een mega spannend en uitdagend project waar ik enorm naar uitkijk.

 

De meester en Margarita, Stormvogels
Wo 17 & do 18 februari, 20.30
Lees meer

Het Satansbal
Do 18 februari, 22.00
Lees meer

 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }