Portret Van Jonge Maker {Tg Landgenoten}

Landgenoten - bart grietens-3.jpg

Foto Bart Grietens

Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van een gloednieuw gezelschap: Tg Landgenoten. We spraken met theaterauteur Nisrine Mbarki, samen met regisseur Yahya Gaier is zij de artistieke leider van Tg Landgenoten. Di 29 & wo 30 nov sluiten zij bij ons hun tournee van Club Paradis af.
 
Jullie theatergroep is geboren uit noodzaak en engagement, aldus jullie website. Welke noodzaak voelen jullie? En hoe verhouden / engageren jullie je daartoe?
Wij voelen de drang om uiting te geven aan ons engagement en zorg omtrent deze actuele en urgente interculturele ontwikkelingen en het ontbreken van de weerspiegeling hiervan in het theateraanbod van Nederland. Het huidige debat over religie, vrijheid en culturele diversiteit in onze samenleving wordt gedomineerd door extreme en clichématige opvattingen. Wij ervaren een groot gebrek aan genuanceerde, open en diepgaande uitingen, ook in de theaterwereld.
Wij voelen de noodzaak om onze eigen verhalen te vertellen, wij willen openhartige, nietsverhullende stukken maken over wie we zijn als Nederlandse kunstenaars met een Marokkaanse achtergrond. Verhalen die nooit het podium bereiken, verhalen over onze achtergrond, cultuur, religie, familie, strijd en alles wat daarmee samenhangt. Wij willen onverbleekte, kwetsbare verhalen uit het hart vertellen die alle mensen kennen met een migratie achtergrond, deze verhalen zijn niet alleen maar rooskleurig maar ook pijnlijk, heftig en tegelijkertijd veelzijdig en een deel van wie zijn. Op dit moment is het in Nederland nodig om zelf deze verhalen te vertellen en te delen met onze medemens, met onze Landgenoten.
 
De twee voorstellingen bij ons zijn de laatste twee van een lange tournee door het land, welke publieksreactie blijft jullie het meeste bij?
Een Marokkaanse man in Rotterdam die ons bedankte dat we het stuk hebben gemaakt. Hij zei: dit is waarvoor ik al die jaren heb gestreden, dat jullie generatie dit kan maken. Verder in de Meervaart een groep ontroerde vrouwen die de pijn van de moeder in het stuk beaamden allerlei vragen stelden, dat zal ik niet gauw vergeten. Maar ook regelmatig publiek dat eerst naar buiten gaat omdat ze heel ontroerd zijn of geschrokken en later komen ze terug om met ons in gesprek te gaan.
 
Wat mogen we nog van tg Landgenoten in de toekomst verwachten?
We willen nog vele actuele verhalen vertellen en stukken maken want we zijn maar net begonnen. Ons werk kenmerkt zich denk ik door een de kracht van het persoonlijk menselijk verhaal dat geëngageerd is en wortels in onze moderne samenleving heeft. We zijn nu bezig met het schrijven van het volgende stuk, dat is een tragikomisch familiedrama. Een stuk dat de familiebanden en de verhoudingen tussen de gezinsleden onder de loep neemt en openhartig laat zien wat zich vaak achter de schermen af speelt bij Nederlandse familie's met een Noord Afrikaanse achtergrond en dat is geen kattenpis.

 

 

Club Paradis, Tg Landgenoten
Di 29 & wo 30 nov 2016, 20.30, grote zaal
Lees meer

 

 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }