Portret Van Jonge Maker {Tom Jaspers}

Tom jaspers - bart grietens-1.jpg

Foto Bart Grietens

Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van regisseur en acteur Tom Jaspers die de nieuwe voorstelling Brandkoorts van Theatergroep Thomas regisseert. Hij speelt ook mee in De meester en Margarita van Stormvogels.
 
Wie is jouw inspirator?

Mensen die tot het gaatje gaan om datgene te bereiken wat voor hen van levensbelang is. Het maakt niet uit of dat gaat om het maken van een authentiek kunstwerk, het strijden voor de rechten van de mens of de zorg voor een jongen met autisme. In het theatervak heb ik dat gezien bij Theu Boermans die uit het kleinste bijrolletje met drie strontzinnetjes een dramatisch personage met drie slagroomtaart-clausen weet te peuren, bij Julie Van den Berghe die genadeloos oprecht en kwetsbaar haar ziel in een voorstelling durft bloot te leggen, bij Bert Luppes die me veel geleerd heeft over het vak, me gestimuleerd heeft naast spelen ook eens te regisseren en zich als acteur zo sterk aan zijn personages verbindt dat hij mij als theaterbezoeker tot op het bot weet te raken. 

  

Wat maakt 'Brandkoorts' de must see van het seizoen?

Brandkoorts is een ongelooflijk mooi stuk over een familie die niet met en niet zonder elkaar kan. We zien door de ogen van vader, moeder, dochter en zoon, wat er in hen om gaat wanneer het gezin steeds verder uit elkaar valt. Wat begint als een humoristische en herkenbare coming of age vertelling over de worsteling tussen twee onschuldige, opstandige pubers en hun midlifecrisis-ouders, wordt al gauw een wrange, emotionele rollercoaster die langzaam ontaardt in een gevaarlijke strijd en gitzwarte aanklacht tegen de wereld anno nu. De jonge acteurs in spe waarmee ik de voorstelling aan het maken ben, hebben in de repetities nu al een grote ontwikkeling doorgemaakt. Ze spelen de ballen uit hun broek en hebben het in zich om met dit stuk, een voorstelling neer te zetten die door merg en been gaat.

 
Wat wordt jouw volgende project?

Na de laatste voorstelling van De meester en Margarita stop ik bij Stormvogels. Hierdoor ligt mijn horizon open voor nieuwe projecten (als acteur en regisseur) Na mijn afstuderen in 2014 ben ik zonder tussenpauze aan een stuk door aan het maken en spelen geweest. Nu is er voor het eerst tijd om terug te kijken, na te denken en te fantaseren over waar ik wil spelen en wat ik de komende jaren ga maken en met wie. Er zijn al wilde plannen en potentiële projecten, maar daar kan ik nog niet veel meer concreets over zeggen dan dat ik er heel veel zin in heb. Ook verheug ik me op “Wilde Kersen” van Marijn Graven. Hierin speel ik een stugge, houthakkende vader die van klassieke muziek houdt. 20 maart in Toneelschuur Haarlem. Kom dat zien!

 

De meester en Margarita, Stormvogels
Wo 17 & do 18 februari, 20.30
Lees meer

Brandkoorts, Theatergroep Thomas
Wo 2 t/m vr 4 maart, 20.30
Lees meer

 

 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }