Portret Van Jonge Maker {Willem Voogd}

 mg 1794.jpeg Het Compagnietheater toont (on)bekend podiumtalent. Iedere maand belichten we één van deze jonge, talentvolle makers. Drie vragen, drie antwoorden. 
Dit keer het portret van acteur Willem Voogd die in de muziektheatervoorstelling 'A change is gonna come', over soulzanger Sam Cooke meespeelt.
 
Wie is jouw inspirator?
Één grote inspirator vind ik moeilijk om te duiden, maar zeker ook oneerlijk. Er zijn meerdere mensen die me inspireren. De mensen met wie ik werk in eerste instantie natuurlijk. Zij zorgen ervoor dat ik tijdens het repeteren of draaien op nieuwe gedachten kom en zo bijvoorbeeld de teksten die ik moet spelen opnieuw kan bekijken. Ik ben zelf vrij koppig, maar door je te omgeven met standvastige, maar vooral eerlijke collega's heb ik genoeg de gelegenheid om de andere keuzes te overwegen.
Verder heb ik heel veel bewondering voor Mads Mikkelsen (Jagten), mijn favoriete acteur. Alles wat hij speelt lijkt met zo'n groot gemak te komen. Hij heeft zo'n heerlijk naturel, ik geloof meteen alles wat hij speelt. Ik wou dat ik ook maar 1 procent had van zijn acteurschap.
 
Wat maakt 'A Change is gonna come' de must see van het seizoen?
Ten eerste omdat het de eerste voorstelling is die ik samen met Ralph Kooijman heb geschreven en daardoor mijn kindje is :-) Maar ten tweede; 'A change is gonna come' is een voorstelling over de soulzanger Sam Cooke. We proberen in onze voorstelling zijn leven weer te geven, maar vooral ook zijn gevecht voor gelijke rechten voor de donkere bevolking in de jaren 60 in Amerika. Het gaat over de man die vooral bekend stond om zijn zoete liefdesliedjes als 'Wonderfull World', 'Only Sixteen' en 'Cupid', maar eigenlijk een een keiharde strijd streed voor de burgerrechten van de zwarte bevolking en daarvoor zijn mooiste nummer 'A Change Is Gonna Come' schreef. Wij zijn gefascineerd geraakt door zijn muziek en kwamen daardoor in aanraking met zijn nog interessantere leven, maar bovenal zijn dood.
Het is een mooie muzikale vertelling over het voorbeeld van een generatie die het anders wilde en hoopte op verandering. Dat die verandering er is gekomen is zeker, maar dat hij nog niet volledig klaar is is dat ook. De voorstelling is een must see voor iedereen die van de muziek van Sam Cooke houdt, die geïnteresseerd is in de strijd om gelijke rechten, hoop en passie, en voor iedereen die van een prachtige vertelling houdt met drie acteurs en twee muzikanten.
 
Wat wordt je volgende project?
Tijdens 'A change is gonna come' speel ik de voorstelling Fabelkracht bij Tryater in Friesland en vanaf mei ben ik drie maanden bezig met de speelfilm 'Mees Kees op de Planken'.
 
 
Design } GOING & CMS } Masterwebber Home } Sitemap } Contact }