Check het hele programma

ÈJÌ Ọ&YẸ̀ ÌPỌ̀NRÍ II

Onderdeel van Afrovibes 2021

Jelili Atiku

Hoe bewaren we onze innerlijk emotionele veerkracht?

Orkanen, overstromingen, bosbranden in Australië, Amerika en Europa die huizen en dieren wegvagen. Een klimaatcrisis die steeds zichtbaarder wordt. En Covid-19, het virus dat met honderdduizenden doden de wereld op zijn kop zet. De Nigeriaanse kunstenaar Jelili Atiku laat zien dat we op een kantelpunt in de tijd staan, een breekpunt in de wereld waarin we leven en waarin de spanningen oplaaien. Verliezen we onze innerlijke kracht of zijn we in de zwaarte van het bestaan met elkaar verbonden? In zijn performance Èjì Ọ&yẹ̀ Ìpọ̀nrí II verkent Atiku met ruisende kostuums en soundscapes hoe we in onze dagelijkse handelingen onze innerlijke emotionele veerkracht kunnen bewaren. Een performance met en tussen het publiek.

Jelili Atiku is in residency bij Afrovibes en Thami Mnyele Foundation Amsterdam. Tijdens zijn residency ontvangt hij de Thami Mnyele Award.

CREDITS

Concept en performance: Jelili Atiku

Nigeria

30 min

DAGPROGRAMMA

Deze voorstelling is onderdeel van Afrovibes festival.

Programma 2 oktober

18:00 Opening

19:00 Alph – dans (Backbone, Nederland

19:45 Èjì Ọ&yẹ̀ Ìpọ̀nrí II – performance (Jelili Atiku, Nigeria)

20:00 Kassaram – video performance Thania Petersen, Zuid-Afrika)

20:00 Deus Nos Acudi – video performance (Pak Ndjamena, Mozambique)

20:45 Nehanda – dans/performance (nora chipaumire, VS/Zimbabwe)

22:30 Q&A met nora chipaumire

23:00 DJ Jasmine Perez

Host van het programma is Dionne Verwey

Bij bezoek aan de voorstellingen kun je in de foyer ook naar de expositie The Beste of FiercePop met grafisch werk en illustraties van actuele toonaangevende kunstenaars uit hedendaags Afrika.

VIDEOWERKEN

Er worden twee video werken vertoond van Thania Petersen uit Zuid-Afrika en Pak Ndjamena uit Mozambique.

Kassaram van Thania Petersen laat zien hoe we nog steeds onderscheid maken tussen groepen mensen door exotische oriëntalistische beelden en opvattingen te gebruiken wanneer we het hebben over verschillende culturele gemeenschappen ín de wereld. Strategieën die gebruikt worden bij het in stand houden van culturele scheidslijnen tussen mensen.

DEUS NOS ACUDI (God help ons) van Pak Ndjamena stelt de vraag of ons lichaam vrij is of gecontroleerd, origineel of geïmiteerd. Ndjamena laat zien hoe geloofsovertuigingen, goden, rituelen en mythen met elkaar zijn verbonden en worden gebruikt voor sociale controle over onze lichamen.

CORONATOEGANGSBEWIJS

Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.

Afrovibes 2021

Dit programma heeft al plaatsgevonden