Terug naar overzicht

REL OF REVOLUTIE

Ira Kip's indrukwekkende voorstelling over de opstand op Curaçao.

OPGELET!

Wegens het Coronavirus en de maatregelen vanuit de overheid zijn alle events bij het Compagnietheater die tot en met 1 juni zouden plaatsvinden afgelast, ook dit programma.

Gezien de uitzonderlijke situatie zijn wij pas in een later stadium in staat te informeren over de afwikkeling rond reeds gekochte kaarten, vanzelfsprekend komen wij hier zo snel mogelijk op terug. Vanwege de drukte rondom deze ontwikkelingen zijn we niet in staat te reageren met de snelheid die je van ons gewend bent en vragen we om je geduld.

Voor meer info verwijzen we je ook door naar de website van RIVM.


De getalenteerde regisseur Ira Kip is terug met een nieuwe voorstelling. Rel of Revolutie is gebaseerd op de arbeidersstaking van 30 Mei 1969 in Curaçao. 

Rel of Revolutie vertelt het historische verhaal van Trinta di Mei (30 mei) 1969. Op die dag protesteerden honderden werknemers van de Shell tegen de lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden in Curaçao. De staking onder leiding van de vakbonden mondde uit in een rel, waarbij vrijwel de hele binnenstad in de as werd gelegd. Rel of Revolutie belicht een gebeurtenis uit de Curaçaose geschiedenis die uiteindelijk heeft geleid tot een belangrijk keerpunt in de politieke, culturele en sociaaleconomische verhoudingen tussen Nederland en de Nederlandse eilanden.

Wat te verwachten?

De voorstelling bestaat uit tien scènes die allen een decennia uitlichten. Elke scene onderzoek de gemaakte belofte, voor wie die was gemaakt en hoe de revolutie rondom die belofte er destijds uitzag. De laatste scene is nog open: Ira nodigt in iedere stad waar de voorstelling gespeeld wordt een andere reclamant uit om mee te denken over de vragen uit de voorstelling en het laatste monoloog te schrijven en voor te dragen. Wat betekent revolutie voor die persoon, en wat is daar voor nodig?

De voorstelling wordt geproduceerd door stichting KIP Republic, opgericht door Ira Kip, die zich hard maakt voor het bieden van een platform voor onderbelichte verhalen uit onze samenleving. Door middel van multidisciplinaire kunstprojecten over relevante thema’s probeert KIP Republic onconventionele gesprekken op gang te brengen en verschillende groepen binnen de samenleving met elkaar te verbinden.

 

Cast:

Melvina Figaroa
Fifame Awunou
Layzmina Emerencia
Jurdainy Lichtenberg
Richailine Elisa

 

za 30 mei. 2020 / 20:30

REL OF REVOLUTIE

Normale prijs: € 15
CJP, studenten- of stadspas: € 12,50