Shrew her

De queer blik op hetero tradities

Shrew her

“Wanneer allen gelijk behandeld worden, zijn we allemaal vrijer.’ zei president Barack Obama toen hij tekende voor de ‘same-sex marriage wet’. Hiermee kregen homoseksuelen toegang tot een heteronormatieve traditie: het huwelijk. In deze voorstelling vraagt maker Ira Kip zich af hoe wij onze gendernormen opnieuw kunnen bepalen in de 21ste eeuw en binnen de LHBTQ+ context.

Bepakt met LHBTQ+ ervaringsverhalen, trekt zij de parallel met één van Shakespeare ‘s meest controversiële toneelstukken: Taming of the Shrew. In dat klassieke stuk worden vrouwen gestuurd door de mannen, hebben tradities de voorhand en staat welvaart boven individueel geluk en ware liefde. Vanuit een queer-lens onderzoekt Ira hoe wij onze identiteit en authenticiteit kunnen waarborgen in een wereld waarin tradities, religie en gendernormen de maatschappij conditioneren, gekoppeld aan de invloeden van de digitale wereld die het sociaal weefsel van onze samenleving verscheurt.

Shrew Her is een multidisciplinaire theatervoorstelling met invloeden uit de mode, dancehall muziek en visual media. Het wordt gespeeld door 5 LGBTQ+ acteurs die hun persoonlijk verhalen delen en Taming of the Shrew gebruiken als leidraad. Shrew Her nodigt het publiek uit om een participerende rol te spelen en hen deelgenoot te maken van het proces tijdens de voorstelling en de randprogrammering.

Hiermee stimuleert Shrew Her een dialoog waar gereflecteerd kan worden op ‘gevoelige thema’s’ waarbij grenzen worden beslecht en de automatische aannames over genderidentiteit worden getoetst. Het belang van Shrew Her is het doorbreken van vastgeroeste patronen in gender denken en doen. Na elke voorstelling zal er een korte nagesprek worden gehouden.

Productie: Stichting WeThePeople
Tekst & Regie: Ira Kip


Shrew her
Normale prijs: €12,50
CJP, studenten- of stadspas: €10
Kaartje kopen

Deel dit evenement: