Terug naar overzicht

Troefcall Stories

CT Café op Locatie: OSCAM (Bijlmerplein)

Spelletjesavond met de fam? Say no more – CT en OSCAM slaan de handen ineen voor een avondje troefcall!

Voor de leken: troefcall is een kaartspel dat in Suriname is ontstaan, mogelijk als afgeleide van het Indiase spel court piece.

In de Surinaamse gemeenschap is het een echte classic. Wie er bekend mee is, weet ook dat de spanningen hoog kunnen oplopen tijdens een avondje troefcall. Geen zorgen: bij ons voert gezelligheid de boventoon!

Het maakt dus niet uit of je al jaren speelt of dat je pas bent begonnen: meld je aan met een team van 2 of 4 personen en zorg dat je outfit on point is, want naast een overwinning voor je team, kun je ook (individueel) met je fashiongame in de prijzen vallen. 

Er zijn hapjes en drankjes, en host annex scheidsrechter Howard Komproe zorgt ervoor dat alles volgens de spelregels verloopt, dus waag het niet om vals te spelen!

  • Hoe meld ik mij aan?

    1. Klik op “KAARTJE KOPEN
    2. Selecteer of jouw team uit 2 of uit 4 mensen bestaat.
    3. Doorloop het menuutje door op ‘Volgende’ te blijven klikken.
    4. Ontvang 2 of 4 tickets in je mailbox.

    *De andere leden van jouw team hoeven zich dus niet zelf nog aan te melden!

    Belangrijk om te weten: deze Troefcall Stories zijn het startsein voor een tentoonstelling die CT en OSCAM aan het voorbereiden zijn. Je bent dus onderdeel van de toekomst van troefcall.

  • Locatie

    De eerste editie van deze avond vindt plaats in OSCAMOpen Space Contemporary Art Museum.

    Adres: Bijlmerplein 110-111

  • Bevestigde Teams

    Deze teams hebben zich al aangemeld!

    • Team TNO 
    • Team Patta
    • Team Karin Amatmoekrim
    • Team Canvas Black
  • De herkomst van Troefcall

    Troefcall is in Suriname ontstaan, mogelijk als afgeleide van het Indiase spel court piece waar het overeenkomsten mee heeft. In Suriname werd troefcall eerst aangeduid met het Hindi-woord tjall, dat troef betekent. Ook troeftjall komt als woord voor.

    In de jaren 1970 was er een stijgende interesse voor troefcall in Suriname. Er werden meerdere verenigingen opgericht en in toenemende mate troefcalldrives (wedstrijden troefcall) gespeeld. Sinds 1970 was troefcall ook een van de sporten op het jaarlijkse Inter Banken Toernooi.

    In 1986 werd de Surinaamse Troefcall Bond (STcB) opgericht. In 2018 was het aantal verenigingen dat bij de bond is aangesloten uitgegroeid tot achttien, met bij elkaar 350 leden. De bond organiseert toernooien, waaronder het Bekertoernooi en het Sterrentoernooi en neemt ook deel aan internationale toernooien. In Suriname bestaat ook nog de troefcallorganisatie Horamale. in 2018 werd een troefcall-battle tussen beide organisaties gespeeld om de Perry Geerlings-trofee. Deze is vernoemd naar minister Geerlings van Sint Maarten.

  • De spelregels

    Het Surinaamse kaartspel troefcall, ook wel bekend als troeven of troeftjaal kent zijn oorsprong in India en Pakistan.

    Het spel wordt gespeeld door twee teams van twee of vier. In het begin krijgt iedere speler 13 kaarten – let op, de jokers doen niet mee en dienen vooraf uit het dek gehaald te worden. Eerst krijgt de “caller” 5 kaarten en benoemt welk symbool de troef is. Zolang de “caller” niet heeft gespeeld mag je de kaarten niet inzien.

    Als een koppel 7 slagen maakt en de tegenpartij geen slagen, spreekt men van een “kap”. Je krijgt hiervoor 5 punten. Als een partij geen kap oplevert krijgt het koppel met 7 slagen 2 punten. Als een koppel 13 slagen maakt, spreekt men van een “baunie”. Je krijgt hiervoor 15 punten. Baunie betekent in het Tjall-spel totale winst.

Dit programma heeft al plaatsgevonden